Bezienswaardigheden

Op deze pagina staan de interessantste bezienswaardigheden van Fuengirola.

#1. Castillo Sohail

De bekendste bezienswaardigheid van Fuengirola is het Castillo Sohail. Dit kasteel ligt strategisch op een hoger gelegen deel van de stad. Het is gebouwd in de tiende eeuw door de Moren en diende ter verdediging van de riviermonding. Door de gunstige ligging is het ook gebruikt in de tijd van de Romeinen. Sinds het verlies van zijn militaire functie is het kasteel ernstig verwaarloosd geweest.

Sinds de jaren ’80 is het grondig gerenoveerd. Tegenwoordig is het een toeristische attractie met vijf expositieruimtes en een prachtig uitzicht over zee en Fuengirola. De toegang is gratis. Daarnaast is het kasteel een plek voor de plaatselijke bevolking om de geschiedenis van de stad te herbeleven.


In de zomer worden op de heuvel veel evenementen en festivals georganiseerd.

Openingstijden
Woensdag t/m zondag 10:00 – 14:30
  (Afhankelijk van evenementen)

#2. Plaza de la Constitución

Dit is het bekendste plein van Fuengirola. Er zijn uitermate gezellige restaurantjes en cafés te vinden. Het is hier dan ook super druk in de zomer. Vooral in de avond moet je hier een keer zijn geweest. Wanneer de zon onder is, ontstaat er een gezellige sfeer dankzij de intieme verlichting. Meestal is er live-muziek.

In het midden van het plein staat een mooie oude kerk: Parroquia de Nuestra Señora del Rosario. Het is de voornaamste kerk van Fuengirola. Het is goed onderhouden en heeft een zeer sierlijk interieur. Er worden vaak bruiloften en doopfeesten in georganiseerd. Tegenover de kerk staat een prachtige fontein. Op deze fontein staat artikel 2 beschreven van de Spaanse grondwet die sinds 1978 van kracht is. Het plein is naar de nieuwe Spaanse monarchie vernoemd.

Vanaf het station en het strand is het 5 minuten lopen. Onder het plein is een parkeergarage.

#3. Pedestrian Bridge

Vlakbij het Castillo Sohail is deze mooie brug gebouwd. Hoewel de brug officieel voor voetgangers bedoeld is, wordt het ook gretig gebruikt door fietsers. Het gaat over de Río de Fuengirola en verbindt zodoende het strand van El Ejido met Santa Amalia. De brug kan worden gezien als de Erasmus in het klein. De verbinding wordt veel gebruikt om van het centrum naar het kasteel te komen, dat vanaf hier al te zien is.

Ook kan door middel van de brug het winkelcentrum Miramar uitstekend te voet bereikt worden. Steek daartoe de brug over richting het kasteel, sla rechtsaf en loop enkele honderden meters beneden langs de rivier.

In het donker geeft de brug licht, wat prachtige plaatjes oplevert met het kasteel op de achtergrond. Het is een korte foto-stop meer dan waard.

#4. Plaza San Rafael

Plaza San Rafael is een plein gelegen in het stadsdeel Los Boliches. Het grenst aan de boulevard en is één van de gezelligere plekken van Fuengirola. Dit komt door de mix van restaurantjes en winkeltjes. Maar ook zeker door de grote toestroom van toeristen, die dit deel van de stad gemakkelijk weten te vinden.

Midden op het plein staat het monument van Angel San Rafael. De metershoge sculptuur van de aartsengel wordt omringd door een mooi aangelegde fontein. Op hetzelfde plein, aan de boulevard, staan ook nog een Romeins monument en een eerbetoon aan atleet José Millan Jimenez, geboren in Los Boliches.

Ook is er een kleine speeltuin aangelegd en zijn er beschaduwde plekken gecreëerd dankzij de grote bomen. Op warme dagen is het er lekker vertoeven op de bankjes.


Het enige hotel dat grenst aan Plaza San Rafael is het prachtige Ilunion Hotel (4 sterren). De kamers geven uitzicht op zee of op het plein. Het strand ligt voor de deur!

Naast dit hotel ligt Restaurante Plankstek. De buitenkant is erg misleidend. De kwaliteit straalt er niet vanaf, maar niets is minder waar. Het personeel is vriendelijk en professioneel en het eten is heerlijk!

Aan de achterkant van het plein ligt een straatje met nog meer winkels en eetgelegenheden, zoals het Nederlandse grand café Santé.

Station Los Boliches ligt om de hoek, de bereikbaarheid is dus uitstekend te noemen. Vanaf hier vertrekken treinen naar Malaga (Airport). Ook gaan vanaf dit station bussen naar Torremolinos.

#5. Monumento a la Peseta

Het Peseta monument staat op de boulevard van Los Boliches vlakbij Hotel Yaramar (4 sterren). De Peseta was de officiële munteenheid van Spanje en Andorra van 19 oktober 1868 tot 1 januari 2002, toen de euro werd ingevoerd. Toendertijd wisselden de Spanjaarden 166,386 Peseta in voor 1 Euro. Vanaf 1 maart 2002 kon er alleen nog maar betaald worden met Euro’s.

Het monument is in 2007 bedacht door José Gómez Guerrero, bedenker van meerdere monumenten in Fuengirola, zoals de Seat 600. Hij bezorgde Fuengirola het eerste monument ter nagedachtenis aan de oude munt. Later volgden meerdere steden, voornamelijk in het zuiden van Spanje.

Voor de geïnteresseerden staat er een bord met een uitgebreide beschrijving naast het monument.

#6. Finca del Secretario

In het noorden van Fuengirola ligt Finca del Secretario. Hier zijn opgravingen te bezichtigen uit de Romeinse tijd. De ontdekking van het archeologische terrein werd gedaan in de periode van 1970 tot 1988, tijdens de aanleg van de spoorlijn C-1 (Fuengirola – Malaga).

Er is onder andere een zoutfabriek te zien. Hier werd vroeger Garum gemaakt, in de Romeinse tijd een populaire saus. De fabrieken lagen aan de zuidelijke kust van Spanje door de aanwezigheid van grote hoeveelheid tonijn en makreel, vissoorten die gebruikt werden voor het maken van de saus. Daarnaast zijn er thermische baden en een pottenfabriek opgegraven. De Venus van Fuengirola, te zien in het Historisch Museum, is hier ook gevonden. De opgravingen zijn voorzien van informatiebordjes.

Het park is gratis te betreden voor alle bezoekers. Honden zijn echter verboden. Bij de ingang is een nieuw café geopend. Vanaf station Los Boliches is het slechts 5 minuten lopen.

#7. Plaza de Toros

Fuengirola heeft op 8 juli 1962 deze stierengevechtsarena van de derde categorie geopend. De arena staat iets ten zuiden van het centrum en grenst aan het Bioparc. Het heeft een aantal renovaties ondergaan, waarvan de laatste in 2012.

Hoewel de Spaanse traditie steeds meer in opspraak is geraakt, worden er sindsdien weer volop stierengevechten en paardenshows gehouden. De meeste evenementen vinden voornamelijk plaats in de zomer en tijdens de Feria de Rosaria (6 t/m 12 oktober).

De arena heeft een capaciteit van 4.500 toeschouwers. Tickets zijn hier te verkrijgen.

#8. Plaza del Ayuntamiento

Plaza del Ayuntamiento is het voormalige stadhuisplein van Fuengirola. Het plein is in 2014 flink op de schop gegaan, waardoor het veel toegankelijker is geworden. Tijdens het opknappen is er een nieuw monument onthuld: Monument to the Catholic Monarchs. Het is een eerbetoon aan de Katholieke vorsten alsmede de viering van het Katholicisme.

Op het plein zijn een aantal gezellige terrasjes om een kop koffie te drinken. Het is daarom een plezant alternatief voor de (toeristische) boulevard. Plaza del Ayuntamiento heeft een taxi-standplaats en met 5 minuten lopen kan je bij zowel het strand als het treinstation zijn.

Sinds de renovatie is het plein een voortreffelijk hotel rijker. Casa Consistorial krijgt zelfs gemiddeld een 9 als beoordeling!

#9. Haven Fuengirola

Heb geen al te hoge verwachtingen van de haven van Fuengirola, er zijn geen boten zoals deze in Monaco te vinden zijn. Het staat daarom op de negende plaats van bezienswaardigheden.

Ondanks dat er voornamelijk hobbybootjes liggen, is het altijd leuk om door een haven te wandelen. Het is er vaak druk en er zijn een aantal restaurantjes te vinden. Daarnaast worden er veel watersporten vanuit de haven georganiseerd. Ook vertrekken hier de veerboot naar Benalmádena en de dolfijnenexcursie. Tickets zijn via Port Ticket Office verkrijgbaar. Verder zijn hier het SouldPark (kermis) en het treintje dat langs de bezienswaardigheden van Fuengirola rijdt.


Voor louter mooie bootjes is Monaco of het naburige Marbella (Puerto José Banús) een betere optie, maar voor een leuke excursie of bezigheid op het water is de haven van Fuengirola een top-plek!

#10. Mezquita de Fuengirola

De Mezquita de Fuengirola is de enige moskee van de stad. Het is te vinden bij de rotonde die de Av. Miramar en de Av. Santa Amalia verbinden. Op deze rotonde is ook de Rosa de los Vientos (windroos) te vinden, een sculptuur van 8 stukken roestvrij staal, overeenkomend met de kardinale punten op een kompas.

Het Islamitisch Cultuur Centrum is in overleg met lokale politici gebouwd. Zij zagen de behoefte aan een plaats waar moslims hun identiteit konden behouden. Daarnaast zijn integratie in de samenleving en het bouwen van een brug tussen de Islam en het Christendom de andere doelen van de moskee. Het gebouw werd in Oktober 1993 officieel geopend en is toegankelijk voor zowel Moslims als niet-Moslims. Schoenen dienen bij de entree uitgetrokken te worden.

De moskee is zeer bekend in de wijde omgeving, het heeft een half miljoen (!) likes op Facebook.

Overige bezienswaardigheden

#11. Museo de la Ciudad

Museo de la Ciudad is het Stedelijk museum van Fuengirola. Het heeft een geweldige ligging in de binnenstad vlakbij het gemeentehuis.

Het cultureel centrum is geopend op 14 februari 2003. Er zijn verschillende kamers van vroegere bewoners van Fuengirola, zoals de Visigoten, Moren, Romeinen en de Carthagers. Bovendien is er een kamer toegewijd aan het toerisme van de jaren ’70. Onder de interessante tentoonstellingen is ook een goed gestructureerde video over de fases van de geschiedenis van Castillo Sohail. Eén van de belangrijkste attracties van het museum is de ‘Venus de Fuengirola’, opgegraven in het Finca del Secretario.

De geschiedenis over de visserij in Fuengirola en Los Boliches kon natuurlijk niet ontbreken in dit musuem.

Het is te bezoeken op zaterdag en zondag (10:00 – 13:00 en 17:30 – 20:00) en dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag (17:30 – 20:.00).

#12. Salón Varietés Theatre

Aan de Calle Emancipación, zijstraat van het Plaza de la Constitución, ligt de ‘Salon Variets Theatre’. Dit charmante theater met 296 zitplaatsen is gebouwd in 1925. Het diende toen als Spaans theater en daarna als bioscoop. Sinds de verbouwing van 1985 is het de enige Engelstalige Theater in de Costa del Sol en is daarom erg populair bij (Engelstalige) toeristen. Er worden vooral musicals, drama’s en komedies opgevoerd.

Bij de ingang is een gezellig pleintje met een fontein in het midden te vinden. Voor of na de voorstelling kan hier lekker gegeten of gedronken worden. Het theater heeft zelf ook een restaurant gevestigd aan dit plein.

Een voorstelling kost rond de €15,00. Ze beginnen op maandag t/m zaterdag om 20:00 uur en op zondag om 19:00 uur. De shows zijn vaak vroegtijdig uitverkocht. Bekijk hier de komende voorstellingen met huidige ticketprijzen en beschikbare plaatsen.

#13. Plaza de España

Het Plaza de España is samen met het Parque del Sol (grenzend aan de dierentuin) het mooiste park van Fuengirola. Het staat vol met, in de schaduw gevallen, bankjes en speeltoestellen. Dit komt door de geplante (palm)bomen.

Vanwege de prachtige aanleg van het park komen hier veel toeristen. Nog een voordeel is de centrale ligging. Het museum, Bioparc, Plaza de Toros, Plaza de la Constitución en het strand liggen allemaal binnen 5 minuten loopafstand. In het park is ook een stadhuisplein verwerkt, vanwege het aangrenzende stadhuis.

Aan het park staat een nog niet eerder genoemde kerk: Parroquia de Nuestra Señora del Carmen, een parochiekerk. Bekijk hier de diensten van de kerk.

Het park is van 10:00 – 24:00 geopend, het plein is altijd toegankelijk.