Omgeving

Fuengirola ligt in de Costa del Sol. De omgeving wordt gekenmerkt door veel toeristische badplaatsen, zoals Torremolinos en Marbella. De regio is voornamelijk gericht op de grote stad Malaga. Een stuk verder liggen Sevilla en Gibraltar, maar zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Bekijk hieronder de leukste steden en bezienswaardigheden in de omgeving van Fuengirola!

#1. Malaga

Malaga is de belangrijkste stad van de omgeving. Het vliegveld is hier gevestigd en veel toeristen doen vaak een dagje Malaga. Terecht! Het is een prachtige stad met veel oude elementen, zoals de stierenarena ‘Plaza de Toros’, Teatro Romano, vesting Alcazaba en het Kasteel Gibralfaro. Vooral de steile wandelpaden naar dit kasteel zijn indrukwekkend te noemen en geven bijzonder mooie uitzichten. In de knusse binnenstad staat de Catedral de la Encarnación de Málaga. Deze huizenhoge kerk is te bezichtigen vanaf het gezellige ‘Plaza Obispo’, een plein met veel eetgelegenheden. Andere leuke bezienswaardigheden zijn de winkelstraat Calle Marques de Larios en het aangrenzende plein ‘Plaza de la Constición’. Vergeet verder vooral niet een wandeling te maken door de straatjes en te genieten van de tapas restaurantjes.


Tussen Fuengirola en Malaga rijden bussen en treinen. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van de eindstations. Meer informatie over Malaga is hier te vinden.

#2. Torremolinos

Torremolinos ligt precies tussen Fuengirola en Malaga in. De stad is zeer geliefd bij toeristen, onder andere door het kilometerslange strand en de prachtige hotels/appartementen. Net zoals Fuengirola heeft Torremolinos niet alleen veel restaurants en barretjes, maar ook gezellige uitgaansgelegenheden. Daarnaast kan er een bezoekje worden gebracht aan Aqualand of het Krokodillen park in het noorden van de stad. Het Parque la Batería geeft een aardig uitzicht over de stad (zie foto). In het midden van het goed onderhouden park is een mooie vijver aangelegd.

Torremolinos is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De trein C-1 vanuit Fuengirola stopt midden in het centrum, de reistijd bedraagt 22 minuten. Ook de bus M-120 brengt je naar het centrum van de stad. Klik hier voor meer informatie over Torremolinos.

#3. Marbella

Marbella is een luxueuze badplaats ten westen van Fuengirola. De stad kent ongeveer 140.000 inwoners. Er zijn een aantal prachtige parken te vinden. Twee daarvan verbinden samen het centrum met het strand: de ‘Picaso Skulpturos’, een park met tien beelden van Dali Salvador en het Alameda Park. Zet deze parken zeker op je lijstje. Op de boulevard is wederom keus uit tientallen restaurants. In de haven kan je een glimp opvangen van de boten die hier aangelegd liggen. Tevens is dit de plek waar het bruisende nachtleven in Marbella te ontdekken valt.

Het centrum is in 70 minuten te bereiken met de bus M-220. De meer vermogende vakantiegangers kunnen hun hart ophalen in de mooie jachthaven Puerto José Banús. Hier liggen de duurdere boten aangemeerd. Deze populaire plek ligt 7 kilometer ten westen van het centrum. Het is een aanrader om dit stuk te overbruggen met een (gehuurde) fiets. Het fietspad ligt volledig langs de zee en is bekend geworden door de ploegentijdrit van de Ronde van Spanje. Klik hier voor meer informatie over deze mondaine badplaats. 

#4. Sevilla

Sevilla is met zo’n 700.000 inwoners de vierde stad van Spanje. Het heeft zelfs de grootste historische binnenstad van Europa! De grote gebouwen geven de stad extra charme. De Kathedraal, Royal Alcázar, Plaza de España, Ayuntamiento de Sevilla (stadhuis) en de Plaza de Toros mogen zodoende eigenlijk niet ontbreken op je lijstje. Verder zullen de voetballiefhebbers graag een kijkje nemen bij de stadions van Real Betis en Sevilla. Het laatste ligt, net zoals het centrum, op steenworp afstand van het treinstation. 


Vanuit Malaga vertrekken er hogesnelheidstreinen die de afstand in 1.55 uur overbruggen. Kijk voor de actuele tijden en prijzen op Renfe.com. Vanuit Fuengirola vertrekken er ook bussen naar Sevilla. Een enkele reist kost ongeveer €25,00 en de reistijd is 4 uur. Hou daarnaast rekening met de weersomstandigheden. In Sevilla is het gemiddeld nog een paar graden warmer dan aan de Costa del Sol. 

#5. Gibraltar

Gibraltar is een Brits schiereiland in het zuiden van Spanje. Het staat voornamelijk bekend om het belastingvrij winkelen. Echter kan je door de omrekening van ponden naar euro’s dit voordeel weer verliezen. Betalen kan met beide munteenheden. De bekendste bezienswaardigheid is de ‘Rots van Gibraltar’, dat een fraai uitzicht geeft op zee en op het vasteland. Vanaf de rots zijn ook de Afrikaanse apen te bewonderen. Er leven ruim 200 dieren in dit gebied. Ze zijn vrij nieuwsgierig en willen nog wel eens wat eten van je afpakken. Tientallen busjes rijden dagelijks naar het uitzichtpunt. Een leuk alternatief om boven te komen is de kabelbaan! Een retourtje, inclusief toegang tot de Siege tunnels en de rest van het natuurreservaat kost ongeveer €24,00. Bekijk de officiële site. Mocht dit te duur zijn; in het zuiden is er ook een uitzichtpunt gemaakt bij het Sikorski Memorial. Buslijn 2 brengt je naar deze plek.

Gibraltar is te bereiken met de bus naar La Linéa (zo’n €11,00). De reistijd bedraagt 2 uur. Vanwege de strenge controles aan de grens adviseren wij om, zoals vele anderen, lopend de grens over te gaan. De enige toegangsweg gaat over de start-en landingsbaan van het vliegveld. Wanneer er vliegverkeer is, wordt de weg afgesloten door middel van slagbomen. Mede dankzij de lengte van de baan (slechts 1800 meter) staat Gibraltar bekend als gevaarlijkste Europese luchthaven. Klik hier voor meer informatie over het schiereiland.