Referendum Catalonië

In Spanje is het deze week erg onrustig geweest. Afgelopen zondag werd er door Catalonië een onafhankelijkheidsreferendum georganiseerd. Dit was tegen de wetgeving van Spanje in. De Spaanse regering verbood de Catalanen om het referendum te houden. De Catalanen hielden voet bij stuk en openden stembureaus op zondag 1 oktober. De nationale politie had echter vanuit de overheid als opdracht meegekregen de stemgang te verbieden. Dit leidde helaas tot ongeregeldheden in Catalonië, waar politie met rubberkogels schoot op ongewapende burgers. Er waren honderden gewonden in Barcelona. Zover bekend zijn er geen fatale verwondingen veroorzaakt door de Spaanse oproerpolitie.

Waarom willen de Catalanen eigenlijk onafhankelijk zijn?

Er zijn meerdere reden waarom Catalonië een eigen land wil zijn. Hieronder volgt een greep uit de argumenten:

Economie

Catalonië heeft een grote economie die beter draait dan die van Spanje zelf. Er woont 16% van de bevolking in dit gedeelte van het land, terwijl hier 20% van het geld wordt verdient. Uitgerekend is dat Catalonië 16 miljard méér belasting betaalt dan dat Spanje investeert in de regio. Dit geld zouden ze onder meer willen investeren in een goederenspoorlijn naar Frankrijk en een hoogsnelheidslijn naar Valencia.

Taal

De Catalanen willen het Catalaans verankeren in de wet als officiële taal. Het onderwijs wordt nu al in het Catalaans gegeven. Maar als het aan de regionale overheid ligt, wordt het ook de voertaal op straat, in bioscopen en op Tv.

Veiligheid

Vanwege de recente aanslagen in Barcelona en Cambrils, heerst er een zekere angst in Catalonië voor een herhaling. De politie in Catalonië heeft geen toegang te Europol, de Europese inlichtingendienst. Zij stellen dat hun eigen veiligheid in gevaar was omdat zij informatie over de aanslag misten.

Stierengevechten

Dit is een moeilijk punt in Spanje. Vooral in het zuiden zijn stierengevechten populair. Ook in Fuengirola komt dit tot uiting in de gevechtsarena ‘Plaza de Toros‘. Catalonië is fel tegen de gevechten met dodelijke afloop. Het Catalaanse parlement heeft zelfs het stierenvechten verboden, maar dit is door het Spaanse constitutionele hof nietig verklaard.

De ophoping van onder andere deze argumenten, waarbij het economische aspect veruit het belangrijkste is, zorgt voor veel frustratie onder de Catalanen. Helaas heeft dit geleid tot een confrontatie tussen ongewapende burgers en de hardhandig optredende politie. Hoewel er hopelijk alles aan gedaan wordt om een burgeroorlog te voorkomen, schrijft Wessel Penning terecht in het AD dat de gang van zaken veel gelijkenissen heeft met de burgeroorlog in Joegoslavië.

Wat betekent referendum Catalonië voor Fuengirola?

Fuengirola ligt hemelsbreed ongeveer 600 km zuidelijker dan het zuidelijkste puntje van Catalonië. Het is niet aannemelijk dat Fuengirola direct last gaat krijgen van een (niet waarschijnlijke) burgeroorlog. Wanneer Catalonië zicht weet af te scheiden is het wel aannemelijk dat Fuengirola het economisch lastiger gaat krijgen. Investeringen voor infrastructuur en onderhoud komen voornamelijk vanuit de nationale overheid. Wanneer de sterke economie van Catalonië wegvalt, zal Spanje flink moeten bezuinigen.

Aan de andere kant zullen minder toeristen naar Catalonië op vakantie gaan door de mogelijk minder stabiele politieke situatie in badplaatsen zoals Barcelona, Lloret de Mar en Blanes. Het grootste alternatief zijn de badplaatsen in Andalusië. Een afscheiding van Catalonië kan op die manier zorgen voor een grote toename aan toeristen.

Laten we in ieder geval hopen op een vreedzaam verloop van het politieke proces, rubber kogels horen namelijk niet thuis

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*